Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΙV

Το καλοκαίρι τελειώνει και ο μαστιχοπαραγωγός αρχίζει το μάζεμα της μαστίχας. Πρώτα μαζεύεται η χοντρή μαστίχα ή πίτα, όπως την λένε. Την συλλέγουν από το ειδικά διαμορφωμένο έδαφος γύρω από το μαστιχόδεντρο και την τοποθετούν στα τελλάρα. (τετράγωνα ξύλινα τελλάρα που μαζί με την μαστίχα έχουμε και αλευράκι για να μην κολλάνε μεταξύ τους). Αυτά τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο στα <<γέρματα>> των παλιών παραδοσιακών χιωτικών σπιτιών σταυρωτά για να παίρνουν αέρα και να ξεραθούν.
Το μάζεμα συνεχίζεται σχεδόν όλο τον Σεπτέμβριο, όπου μαζέυουμε την μεσαία (δάκρυα που έχουν μείνει επάνω στο δέντρο) και προς το τέλος του μήνα μαζεύουμε και την ψιλή, τα δακράκια από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχοφώρου σκίνου.
Όλη αυτή η μαστίχα, δηλαδή η στεγνή πλέον χονδρή, η μεσαία και η ψιλή στα τέλη του Σεπτεμβρίου πλένετε με θαλασσινό και γλυκό νερό και απλώνετε στον φθινοπωρινό ήλιο στις ταράτσες των σπιτιών των μαστιχοχωρίων και στεγνώνει.
Συγκεντρώνετε στα μέσα Οκτωβρίου σε σακιά και στην συνέχεια......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...