Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Από σήμερα, θα ξεκινήσουμε να παρουσιάσουμε με απλά λόγια την καλιέργεια της μαστίχας, για να μάθουμε πόσος κόπος και ποιός είναι ο τρόπος για να έχουμε και να χαιρόμαστε όλοι τις ευεγερτικές ιδιότητες της ιαματικής αυτής ρυτίνης.
Κατά καιρούς, πολλοί έχουν γράψει για τον τρόπο καλιέργειας, αλλά τουλάχιστον έγω, δεν βρήκα πουθενά, ένα ολοκληρωμένο κείμενο για την παραγωγή από τα πρώτα στάδια της μαστίχας μας.
     Οι εργασίες στον μαστιχοφόρο σχίνο, ξεκινούν από τον Μάρτιο. Ο μαστιχοπαραγωγός πήγαίνει στα χωραφάκια του, τις λεγόμενες <<αράδες>> , από τον σχηματισμό του μοτίβου φυτέυσεως των σχοινόδεντρων. (σε σειρές). Σε κάθε δέντρο και με χειρονακτική και μόνο εργασία, αρχίζει να καθαρίζει την βάση του. Κόβει τα αγριόχορτα, σκουπίζει με ένα δεμάτι συνήθως φασκόμηλιάς άγριας ή μια κοινής παραδοσιακής σκούπας και δημιουργεί ένα καθαρό και διαμορφωμένο περιμετρικά κύκλο γύρω από το κάθε μαστιχόδεντρο και σε ακτίνα περίπου όσο και τα κλαδιά του. Αυτό είναι η βάση που στην συνέχεια θα υποδεχτεί το μαστίχι.
     Τον Απρίλιο ξεκινάει το <<χωμάτισμα>>. Ο μαστιχοπαραγωγός παίρνει ένα είδος άσπρης σαν μαρμαρόσκονης και το απλώνει στην βάση κάθε σχίνου. Σε πολλές περιπτώσεις το πατάει ή το σκουπίζει, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια άσπρη ποδιά γύρω από το δέντρο.
     Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση......

1 σχόλιο:

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΣ είπε...

GEIA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...