Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΙΙΙ

Μας έφτασε ο Ιούνιος και η αρχή του καλοκαιριού, μας φέρνει πάλι κοντά στα μαστιχόδεντρα μας.
Είναι ο καιρός να αρχίσουμε να <<κεντάμε>> τα δέντρα τα ευλογιμένα που θα μας δώσουν την πολύτιμη μαστίχα μας.
Έτσι από αρχές Ιουνίου και μέχρι τα μέσα του Αυγούστου το πρωινό ξύπνημα του μαστιχοπαραγωγού είναι από τις 04:00 τα ξυμερώματα. Δεν πρέπει βλέπετε να μας πιάσει η ζέστη της ημέρας, μιας και η πρωινή δροσιά βοηθάει στο πλήγωμα των δέντρων και η μαστίχα που θα αρχίσει να ρέει στερεοποιήτε με αυτή και μπορούμε να την δουλέψουμε.
Το μαστιχόδεντρο κεντιέτε 5 με 6 φορές στο διάστημα αυτό του καλοκαιριού, με μικρές χαρακιές στον κορμό και τα κλαδιά του και σε απόσταση μιας περίπου πιθαμής κεντιά από κεντιά.
Μετά το πρώτο κέντημα, το μαστιχόδεντρο αρχίζει να στάζει μαστιχα. Δημιουργεί ένα δάκρυ σε κάθε χαραγή και πέφτει στο ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο του, ενώ κάποια ποσότητα μένει στο κλαδί του.
Για να στερεοποιήθει η μαστίχα μας κάνει περίπου 10 με 20 ημέρες και καθώς ο καλοκαιρινός ήλιος πέφτει επάνω της, από μακρυά γυαλίζει σαν πολύτιμος κρύσταλος. Ομως ο κρύσταλος αυτός τρώγετε και έχει θεαματικές, ίσως θεικές ιδιότητες για την υγεία μας.
Μην ξεχνάτε τη ρίση του Γρηγορίου Νύσση που θεωρεί της θεραπευτικές της ιδιότητες της ως την πιστοποίηση της καλοσύνης του Θεού και της ικανότητάς Του να θεραπεύει τις ανθρώπινες ασθένειες.
Συνεχίζετε......

1 σχόλιο:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΣ είπε...

Γειά σου νονέ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...