Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011


Κοπεγχάγη με μαστίχα Χίου
Σερβιρισμένη πάντα με παγωτό, αποτελούσε το δημοφιλές γλυκό της δεκαετίας του '60. Εμείς του προσθέσαμε λίγη μαστίχα Χίου.

φωτό: Δημήτρης Καρτέρης
υλικά
για 8-10 κομμάτια
400 γραμμ. φύλλο κρούστας
1 φλιτζ. βούτυρο
1 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και κοπανισμένη
1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.κ. κοφτό μπέικιν πάoυvτερ
½ κ.κ. κοφτό κανέλλα τριμμένη
6 αυγά
ελάχιστο αλάτι
1 φλιτζ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
¼ κ.κ. μαστίχα κοπανισμένη

Για το σιρόπι:
1 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
χυμό και φλούδα από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλλα
5-6 γαρύφαλλα
2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο( θα το βρείτε στα
mastihashop)

εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, το κονιάκ, το αμύγδαλο, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη μαστίχα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα αμυγδάλου ανακατεύοντας με ελαφρές κινήσεις. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 22x36 εκ. και στρώνουμε τα από τα φύλλα ενώ τα αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο ένα ένα. Βάζουμε μέσα το μείγμα και το σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και στη συνέχεια με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα αλειμμένα με βούτυρο. Περιχύνουμε το γλυκό με το υπόλοιπο βούτυρο και το χαράζουμε σε λωρίδες που να μη φτάνουν ως τον πάτο. Ψεκάζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφήνουμε την Κοπεγχάγη να κρυώσει. Για το σιρόπι, βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μαστιχέλαιο και περιχύνουμε το γλυκό.
Της Έφης Γιάλουση,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...