Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση για καινούργια προϊόντα (δοχεία και αρωματικά αιθέρια έλαια)

Όπως σας είχα πει και με την μεγάλη βοήθεια του φίλου μου Κωστή, σας παρουσιάζω με εικόνες τις καινούργιες αφίξεις στο κατάστημα mastihashop του Βόλου (Κ.Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557).

Πρόκειται για χειροποίητο, πυρίμαχο κεραμικό δοχείο καύσης αιθέριου ελαίου για τον αρωματισμό χώρων.
  Ιδιαιτερότητες του παραπάνω δοχείου είναι πως εκτός από το ότι είναι πυρίμαχο κεραμικό και χειροποίητο, είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την σωστή απόσταση από το κερί (ρεσώ) ως τον πάτο της χούφτας καύσης. Έτσι ζεσταίνεται αργά το νερό με το αιθέριο έλαιο και έχουμε την σχεδόν ιδανική διάχυση του αρώματος στον χώρο. Μπορεί να αρωματίσει διακριτικά ένα χώρο περίπου 30 με 40 τ.μ.
Τα αιθέρια έλαια που είναι διαθέσιμα και μπορείτε να τα προμηθεύεστε από το κατάστημα ή να τα ζητάτε να σας τα στείλουμε στον χώρο σας ( με πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση και δωρεάν για την πόλη του Βόλου).
Αυτή την στιγμή διατίθενται με απόσταξη :
Γαρδένια
Ευκάλυπτος
Τριαντάφυλλο
Μύρο
Βασιλικός
Νυχτολούλουδο
Βανίλια
Γιασεμί
Άνθος λεμονιάς και 
Λεβάντα

Σε λίγες ήμερες η γκάμα θα εμπλουτιστεί και με περισσότερα αιθέρια έλαια.
Σας εύχομαι μια αρωματική καλή ημέρα .


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ενημέρωση για καινούργιες παραλαβές

Από το κατάστημα mastihashop του Βόλου (Κ. Καρτάλη 101, τηλ :2421022557) ανακοινώνεται πως παραλήφθηκαν χειροποίητα κεραμικά καύσης αιθέριων ελαίων και μια πλήρη σειρά αιθέριων ελαίων για αρωματισμό χώρων. Λεπτομέρειες και φωτογραφίες θα αναρτηθούν σύντομα .  

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΩΝ


Επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως και επειδή από το blog αυτό θα θέλαμε να μάθει ο κάθε ένας περισσότερα στοιχεία σχετικά με την θαυματουργή ρητίνη , την μαστίχα , σήμερα θα παρουσιάσουμε την φυτεία του μαστιχόδεντρου με στοιχεία τα οποία δανειστήκαμε από το υπέροχο βιβλίο του   Επίκουρου Καθηγητού του Α.Π.Θ κου Θωμά Σαββίδη από το βιβλίο του << Το Μαστιχόδεντρο της Χίου>>.
Φυτείες 
Η θέση των φυτειών των μαστιχόδεντρων εξαρτάται από τοπικούς παράγοντες. Συνήθως συναντώνται σε μικρές και επίπεδες περιοχές , σε κοιλάδες, κατά μήκος των δρόμων ή κοντά στα ίδια τα χωριά.  Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα μαστιχόδεντρα είναι περίπου 20.000 στρέμματα, το 12% περίπου της καλλιεργήσιμης γης του νησιού της Χίου. Υπολογίζονται 2.000.000 περίπου μαστιχόδεντρα σε καλλιέργεια. Η μαστιχοκαλλιέργεια απασχολεί περίπου 4.500 αγροτικές οικογένειες.
     Κάθε φυτεία αποτελείται από μερικές δεκάδες δέντρα φυτεμένα σε σειρές (αράδες). Οι κόμες των δέντρων ακουμπούν μεταξύ τους αν και διατίθεται αρκετή απόσταση μεταξύ των κορμών . Πιθανόν η απ΄ ευθείας επίδραση των ηλιακών ακτίνων στον κορμό και η θέρμανση του  να επιδρούν στην ποσότητα του εκκρινόμενου προϊόντος.  Στις ορεινότερες περιοχές όπου το έδαφος έχει κάποια σχετική κλίση, όπως π.χ Πυργί, Εμποριός , Α.Πάντες συναντώνται και καλλιέργειες κατά βαθμίδες.
     Η ηλικία της κάθε φυτείας, αν κρίνουμε από το ύψος των δέντρων ποικίλλει. Τα ηλικιωμένα μαστιχόδεντρα φτάνουν συνήθως στα 4-5 μέτρα ύψος. Ο Βλαστός διακλαδίζεται, με την παρέμβαση του καλλιεργητή, σε 2-4 πλάγιους οι οποίοι διακλαδίζονται παραπέρα και δημιουργούν μια πυκνή κόμη. Η πορεία της εξέλιξης της κόμης του δέντρου έχει μεγάλη σημασία καθόσον θα πρέπει να υπάρχει άνετη πρόσβαση στον κορμό κατά την περίοδο του <<κεντήματος>> και της συλλογής της μαστίχας.
(συνεχίζεται.....) 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Λιβάνι (θυμίαμα) από μαστίχα.

Σήμερα από το κατάστημα mastihashop του Βόλου (Κ. Καρτάλη 101 τηλ : 2421022557) παρουσιάζεται η καινούργια άφιξη, το λιβάνι (θυμίαμα) από μαστίχα Χίου.
Μοσχολίβανο από 100% φυσική μαστίχα Χίου και όχι με άρωμα μαστίχας.
Το λιβάνι αυτό είναι από τα παλαιότερα και πιο διάσημα θυμιάματα και χρησιμοποιήται τουλάχιστον από τους Βυζαντινούς χρόνους.
Όταν καίγεται στο λιβανιστήρι αναδύεται ευχάριστη μυρωδιά μαστίχας.
Συσκευασία των 30 Γρ για λιανική πώληση και
 χύμα σε οποιαδήποτε ποσότητα κατόπιν συνεννοήσεως.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Λίγα μυστικά (2) ακόμη για το ελαιόλαδο

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα μυστικά του ελαιόλαδου, σήμερα θα μάθουμε τις κατηγορίες του τυποποιημένου ελαιολάδου που βρίσκουμε στα καταστήματα τροφίμων.
 Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής :
      Εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1%. Έχει έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ευχάριστο άρωμα (και μάλιστα έντονα φρουτώδες ), ωραίο χρώμα και γεμάτη γεύση.
     Παρθένο ελαιόλαδο , εκλεκτό : Η οξύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 1,1 έως 2%, με γεύση μεστή και λίγο πιο δυνατή, που την αισθάνεσαι στον λαιμό.
     Παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητες που κυμαίνονται μεταξύ 2,1 έως 3,3%. Στιβαρή γεύση και έντονη οσμή, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όχι εύκολα αποδεκτά από τον μέσο καταναλωτή.
     Ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1,5%. Είναι μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι χημικά επεξεργασμένο λάδι, ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του.
  Ποιοι είναι οι βασικότεροι συντελεστές που διαφοροποιούν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Κατ΄ αρχάς το κλίμα, η σύσταση του εδάφους, η ποικιλία των δέντρων και τέλος ο τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής.
Ρόλο παίζουν φυσικά οι ασθένειες αλλά και η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του προϊόντος. Όσο καθένας από αυτούς τους παράγοντες πλησιάζει τις ιδανικές συνθήκες, τόσο η ποιότητα του ελαιολάδου είναι υψηλότερη.

Για να μην σας κουράσω παραπάνω , προσπαθήστε να αγοράζεται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο συγκρίνοντας φυσικά και τις αντίστοιχες τιμές . Καλή επιλογή υγείας.

Τα στοιχεία πάρθηκαν μερικώς από το περιοδικό real taste and style .

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Λουκουμομπουκιές με φυσική μαστίχα χωρίς ζάχαρη

Μια σωστή παρατήρηση για τη χθεσινή μου παρουσίαση (λουκουμομπουκιές με φυσική μαστίχα και λουκουμομπουκιές κοκτέιλ χωρίς ζάχαρη ) είναι ότι τα προϊόντα επιτρέπονται σε ανθρώπους με ζαχαρώδη διαβήτη, αλλά προσοχή σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες ( 1-2 το πολύ κάθε ήμερα) .

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ( Λουκουμομπουκιές χωρίς ζάχαρη)

Από το κατάστημα mastihashop του Βόλου ( Κ. Καρτάλη 101, τηλ : 2421022557), σας παρουσιάζουμε τις δύο νέες αφίξεις από την Χιώτικη εταιρία ANEMOS.
Πρόκειται για τις δύο νέες λιχουδιές σε λουκουμομπουκιά, με την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιέχουν ζάχαρη.
  Λουκουμομπουκιές κοκτέιλ ( Φυσική μαστίχα, περγαμόντο και τριαντάφυλλο ) και
λουκουμομπουκιές με φυσική μαστίχα .

Τα παραπάνω λουκουμάκια είναι απαλλαγμένα από ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά, χωρίς χημικά χρώματα και αρώματα. Περιέχουν γλυκαντικές ύλες μαλτιτόλη και μαννιτόλη. Συντηρητικό τους το κιτρικό οξύ (λεμονόζουμο). Οι γλυκαντικές ύλες ( μαλτιτόλη και μαννιτόλη) χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις τσίχλες sugar free και δεν είναι επιβαρυντικές για την υγεία του ανθρώπου.

Τις επόμενες ημέρες, αφού τις δοκιμάσω και ακούσω και τα σχόλια των  εκλεκτών πελατών μας, θα σας ανακοινώσω τα αποτελέσματα.
Καλή σας όρεξη !!!

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Συμβουλές αγοράς ελαιολάδου

Σήμερα από το κατάστημα mastihashop του Βόλου, θα μάθουμε λίγα μικρά, αλλά σημαντικά μυστικά που αφορούν την καθημερινότητα και την υγεία μας .
Πρώτος σταθμός το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο είναι μια τροφή καθημερινή στο Ελληνικό τραπέζι, μόνο όμως που πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Τι πρέπει να προσέξουμε .....
     1. Προτιμάτε τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο, αφού με την τυποποίηση εξασφαλίζεται σταθερή ποιότητα και τήρηση των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Αγορανομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     2. Να το αγοράζετε σε φιάλες ή δοχεία μέχρι 5 λίτρα, στα οποία να αναγράφεται το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή.
     3. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι απολύτως καθαρό. Αν υπάρχουν αιωρήματα και μούργα, ταγγίζει και πικρίζει. Εξαίρεση αποτελούν οι χειμερινοί μήνες ,λόγω του κρύου , ίσως δημιουργηθούν ίζημα και λευκά αιωρήματα στο κάτω μέρος του δοχείου.Αυτό είναι φυσιολογικό και όχι ένδειξη αλλοίωσης.
     4. Το χρώμα του ελαιολάδου να κυμαίνεται μεταξύ του ανοιχτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου. Αποφεύγετε τα ξασπρισμένα ελαιόλαδα, γιατί στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι παλαιά ή και ταγγισμένα . Εξαιρούνται τα ελαιόλαδα Λέσβου που από την φύση τους είναι κίτρινα.
     5. Να προσέχεται τους βαθμούς οξύτητας, που πρέπει να είναι πολύ χαμηλοί. Από 0% έως το πολύ 1%.
     6. Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης.
     7. Να ελέγχετε την ταινία ή ασφάλεια γνησιότητας που εξασφαλίζει ότι το πώμα της φιάλης ή του δοχείου είναι σφραγισμένο και τέλος
     8. Σταθείτε με επιφύλαξη μπροστά σε ένα πολύ φθηνό ελαιόλαδο. Κάτι κρύβει .

Αυτά προς το παρόν , αν και το αφιέρωμα στο ελαιόλαδο μόλις ξεκίνησε .
Τα στοιχεία πάρθηκαν από το περιοδικό real taste & style  και τους ευχαριστούμε πολύ . 

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Από το κατάστημα mastihashop του Βόλου (Κ. Καρτάλη 101, τηλ 2421022557), το προσωπικό του καταστήματος και το blog (mastihastories.blogspot.com) , ευχόμαστε σε όλους υγεία, χαρά , ευημερία και ματιχάτα γλυκά όνειρα για τον καινούργιο χρόνο.
Ας είναι το 2012 χρονιά που τα όνειρα του κάθε έναν ξεχωριστά, να γίνουν πράξη χαράς για όλο τον κόσμο .
Και όπως έλεγε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου, ΥΓΕΙΑ και όλα τα άλλα έρχονται με πίστη και αγώνα.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...