Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΩΝ


Επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως και επειδή από το blog αυτό θα θέλαμε να μάθει ο κάθε ένας περισσότερα στοιχεία σχετικά με την θαυματουργή ρητίνη , την μαστίχα , σήμερα θα παρουσιάσουμε την φυτεία του μαστιχόδεντρου με στοιχεία τα οποία δανειστήκαμε από το υπέροχο βιβλίο του   Επίκουρου Καθηγητού του Α.Π.Θ κου Θωμά Σαββίδη από το βιβλίο του << Το Μαστιχόδεντρο της Χίου>>.
Φυτείες 
Η θέση των φυτειών των μαστιχόδεντρων εξαρτάται από τοπικούς παράγοντες. Συνήθως συναντώνται σε μικρές και επίπεδες περιοχές , σε κοιλάδες, κατά μήκος των δρόμων ή κοντά στα ίδια τα χωριά.  Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα μαστιχόδεντρα είναι περίπου 20.000 στρέμματα, το 12% περίπου της καλλιεργήσιμης γης του νησιού της Χίου. Υπολογίζονται 2.000.000 περίπου μαστιχόδεντρα σε καλλιέργεια. Η μαστιχοκαλλιέργεια απασχολεί περίπου 4.500 αγροτικές οικογένειες.
     Κάθε φυτεία αποτελείται από μερικές δεκάδες δέντρα φυτεμένα σε σειρές (αράδες). Οι κόμες των δέντρων ακουμπούν μεταξύ τους αν και διατίθεται αρκετή απόσταση μεταξύ των κορμών . Πιθανόν η απ΄ ευθείας επίδραση των ηλιακών ακτίνων στον κορμό και η θέρμανση του  να επιδρούν στην ποσότητα του εκκρινόμενου προϊόντος.  Στις ορεινότερες περιοχές όπου το έδαφος έχει κάποια σχετική κλίση, όπως π.χ Πυργί, Εμποριός , Α.Πάντες συναντώνται και καλλιέργειες κατά βαθμίδες.
     Η ηλικία της κάθε φυτείας, αν κρίνουμε από το ύψος των δέντρων ποικίλλει. Τα ηλικιωμένα μαστιχόδεντρα φτάνουν συνήθως στα 4-5 μέτρα ύψος. Ο Βλαστός διακλαδίζεται, με την παρέμβαση του καλλιεργητή, σε 2-4 πλάγιους οι οποίοι διακλαδίζονται παραπέρα και δημιουργούν μια πυκνή κόμη. Η πορεία της εξέλιξης της κόμης του δέντρου έχει μεγάλη σημασία καθόσον θα πρέπει να υπάρχει άνετη πρόσβαση στον κορμό κατά την περίοδο του <<κεντήματος>> και της συλλογής της μαστίχας.
(συνεχίζεται.....) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...