Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Λίγα μυστικά (2) ακόμη για το ελαιόλαδο

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα μυστικά του ελαιόλαδου, σήμερα θα μάθουμε τις κατηγορίες του τυποποιημένου ελαιολάδου που βρίσκουμε στα καταστήματα τροφίμων.
 Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής :
      Εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1%. Έχει έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ευχάριστο άρωμα (και μάλιστα έντονα φρουτώδες ), ωραίο χρώμα και γεμάτη γεύση.
     Παρθένο ελαιόλαδο , εκλεκτό : Η οξύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 1,1 έως 2%, με γεύση μεστή και λίγο πιο δυνατή, που την αισθάνεσαι στον λαιμό.
     Παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητες που κυμαίνονται μεταξύ 2,1 έως 3,3%. Στιβαρή γεύση και έντονη οσμή, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όχι εύκολα αποδεκτά από τον μέσο καταναλωτή.
     Ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1,5%. Είναι μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι χημικά επεξεργασμένο λάδι, ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του.
  Ποιοι είναι οι βασικότεροι συντελεστές που διαφοροποιούν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Κατ΄ αρχάς το κλίμα, η σύσταση του εδάφους, η ποικιλία των δέντρων και τέλος ο τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής.
Ρόλο παίζουν φυσικά οι ασθένειες αλλά και η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του προϊόντος. Όσο καθένας από αυτούς τους παράγοντες πλησιάζει τις ιδανικές συνθήκες, τόσο η ποιότητα του ελαιολάδου είναι υψηλότερη.

Για να μην σας κουράσω παραπάνω , προσπαθήστε να αγοράζεται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο συγκρίνοντας φυσικά και τις αντίστοιχες τιμές . Καλή επιλογή υγείας.

Τα στοιχεία πάρθηκαν μερικώς από το περιοδικό real taste and style .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...