Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

Η  μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαια χρόνια τόσο για το ιδιαίτερο άρωμά της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σήμερα αποδεικνυεται επιστημονικά ότι παρουσιάζει ευεργετική δράση κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος,συμβάλει στην στοματική υγιεινή ,παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή ,αντιφλεγμονώδη δράση ,αποτελεί φυσικο αντιοξιδωτικό ,ενώ παράλληλα συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και την ανάπλαση της επιδερμίδας.
Γιατροσόφι της Κεντρικής Ελλάδας: << Όσοι υποφέρουν από έλκος στομάχου, παίρνουν δύο μέρη ζάχαρης και δύο μέρη μαστίχας και τα κοπανάνε μαζί στο γουδί, ώσπου να γίνουν σκόνη.
Από την σκόνη αυτή, παίρνουν κάθε πρωί νηστικοί μια κουταλιά του γλυκού και άλλη μιά το βράδυ πρίν τον ύπνο. Αυτή την σκόνη δεν την καταπίνουν με νερό, αλλά την βάζουμε στο στόμα, την ανακατεύουν με την γλώσσα όση περισσότερη ώρα μπορούν και ύστερα την καταπίνουν λίγο λίγο, με τα σάλια τους>>. (καταγραφή λαογράφου Ξενοφώντα Αναγνωστόπουλου)

3 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Κύριε Τάσο η σκόνη της μαστίχας που μας δώσατε ήταν θαυματουργή για το στομάχι μας. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

mastihastories είπε...

Κύριε Δημήτρη σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, αλλά μόλις τα τελευταία 10 χρόνια, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει δώσει την μαστίχα σε πανεπιστήμια της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού και επιβεβαιώνουν με μελέτες τις ιδιότητές της. Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Άριστη...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...