Σήμερα από το κατάστημα mastihashop του Βόλου (Κ.Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557) θα σας παρουσιάσουμε μικρά καθημερινά βήματα στην διατροφή μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα οποία θα σας βοηθήσουν στην διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού σας.
Βήμα 1ο : Καταναλώστε τροφή πλούσια σε ω3, 1 έως 2 φορές την εβδομάδα
Επιλέξτε σολομό, πέστροφα, ρέγγα, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί όταν έχετε στο διαιτολόγιό σας ψάρι.
Περιορίστε οστρακοειδή ( εξαιτίας του κινδύνου λοιμώξεων, όπως ηπατίτιδας Α και Β).
Αποφύγετε τηγανισμένα ψάρια, ψάρια σε κονσέρβα με κακής ποιότητας λάδι, ψάρια σε stics.
Βήμα 2ο : Καταναλώστε φυτικά έλαια
Επιλέξτε λάδι ελιάς χαμηλής οξύτητας, μαγιονέζα από λάδι ελιάς.
Περιορίστε ηλιέλαιο και σογιέλαιο
Αποφύγετε αραβοσιτέλαιο, φυστικέλαιο, άλλα έλαια, μαγιονέζα που δεν περιέχει ελαιόλαδο.
Βήμα 3ο : Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και αν μπορείτε αντικαταστήστε γεύματα με αυτά
Επιλέξτε ποικιλία φρέσκων φρούτων εποχής σε αριθμό 2 έως 5 την ημέρα. Φρέσκα λαχανικά 2 μερίδες ημερησίως.
Περιορίστε χυμούς φρούτων με ζάχαρη, ξηρά φρούτα , φρούτα σε κονσέρβα και όχι εποχής .
Αποφύγετε παντζάρια, καρύδες, λαχανικά και φρούτα γαρνιρισμένα με κρέμα γάλακτος, βαριές σάλτσες ή βούτυρο.
Βήμα 4ο : Κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων 1 έως 2 φορές την εβδομάδα
Επιλέξτε σόγια, φασόλια, φακή, φάβα, αμύγδαλα, καρύδια.
Περιορίστε αλατισμένους ξηρούς καρπούς, σοκολάτα γάλακτος και κρόκους αυγών.
Αποφύγετε μπαγιάτικους ή δύσοσμους ξηρούς καρπούς .
Βήμα 5ο : Πρόσληψη μιας τουλάχιστον πηγής υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης με κάθε γεύμα.
Επιλέξτε ψάρια, άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, αποβουτυρωμένο γάλα, τυριά με χαμηλά λιπαρά, μαύρη σοκολάτα, ασπράδια αυγών, αυγά εμπλουτισμένα με ω3 .
Περιορίστε επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα , σαλάμια κλπ) σοκολάτα γάλακτος, κρόκους αυγών.
Αποφύγετε λιπαρά κρέατα, χήνα, πάπια, εντόσθια, μπέικον, κρέμα γάλακτος, κρεμώδη τυριά, πολλά παγωτά.
Βήμα 6ο : Αποφυγή των trans λιπαρών οξέων.
Επιλέξτε μαργαρίνες εμπλουτισμένες με στανόλες
Περιορίστε επεξεργασμένα κρέατα, σοκολάτα γάλακτος, κρόκους αυγών
Αποφύγετε πρόχειρο έτοιμο φαγητό, τηγανισμένες πατάτες, σνακ, γλυκά .
Βήμα 7ο : Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών ( 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα)
Επιλέξτε πλήρες ψωμί και δημητριακά, βρώμη, ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, πατάτες με την φλούδα ( ψητές, βραστές, ατμό)
Περιορίστε ζυμαρικά λευκά, πουρέ, λαζάνια με αυγά.
Αποφύγετε δημητριακά με γλυκαντικές ουσίες, άσπρο ψωμί, κράκερ, ζάχαρη λευκή, σιρόπι, γλυκά.
Βήμα 8ο : Πρόσληψη τουλάχιστον 8 ποτηριών υγρών την ημέρα.
Επιλέξτε νερό, φυσικό χυμό φρούτων έως 2 ποτήρια την ημέρα, τσάι ιδιαίτερα το πράσινο έως 3 φλυτζάνια την ημέρα, γιαούρτη χωρίς λιπαρά και φρούτα εποχής με το φλοιό.
Περιορίστε καφέ, χυμούς με ζάχαρη (νέκταρ), αφέψημα και αναψυκτικά για αθλητές, αλκοόλ.
Αποφύγετε αναψυκτικά με ζάχαρη, μιλκ σέικ, αυξημένη ποσότητα αλκοόλ.
Τέλος προσπαθήστε στην καθημερινότητά σας να βάλετε την μαστίχα Χίου, που αποδεδειγμένα βοηθάει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και θεραπεύει παθήσεις του.
Η μορφή φυσικής μαστίχας Χίου που πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση δεν έχει καμία σημασία, αλλά η ποσότητα που μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει είναι 2 με 2,5 γραμμάρια ημερησίως .
Βήμα 1ο : Καταναλώστε τροφή πλούσια σε ω3, 1 έως 2 φορές την εβδομάδα
Επιλέξτε σολομό, πέστροφα, ρέγγα, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί όταν έχετε στο διαιτολόγιό σας ψάρι.
Περιορίστε οστρακοειδή ( εξαιτίας του κινδύνου λοιμώξεων, όπως ηπατίτιδας Α και Β).
Αποφύγετε τηγανισμένα ψάρια, ψάρια σε κονσέρβα με κακής ποιότητας λάδι, ψάρια σε stics.
Βήμα 2ο : Καταναλώστε φυτικά έλαια
Επιλέξτε λάδι ελιάς χαμηλής οξύτητας, μαγιονέζα από λάδι ελιάς.
Περιορίστε ηλιέλαιο και σογιέλαιο
Αποφύγετε αραβοσιτέλαιο, φυστικέλαιο, άλλα έλαια, μαγιονέζα που δεν περιέχει ελαιόλαδο.
Βήμα 3ο : Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και αν μπορείτε αντικαταστήστε γεύματα με αυτά
Επιλέξτε ποικιλία φρέσκων φρούτων εποχής σε αριθμό 2 έως 5 την ημέρα. Φρέσκα λαχανικά 2 μερίδες ημερησίως.
Περιορίστε χυμούς φρούτων με ζάχαρη, ξηρά φρούτα , φρούτα σε κονσέρβα και όχι εποχής .
Αποφύγετε παντζάρια, καρύδες, λαχανικά και φρούτα γαρνιρισμένα με κρέμα γάλακτος, βαριές σάλτσες ή βούτυρο.
Βήμα 4ο : Κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων 1 έως 2 φορές την εβδομάδα
Επιλέξτε σόγια, φασόλια, φακή, φάβα, αμύγδαλα, καρύδια.
Περιορίστε αλατισμένους ξηρούς καρπούς, σοκολάτα γάλακτος και κρόκους αυγών.
Αποφύγετε μπαγιάτικους ή δύσοσμους ξηρούς καρπούς .
Βήμα 5ο : Πρόσληψη μιας τουλάχιστον πηγής υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης με κάθε γεύμα.
Επιλέξτε ψάρια, άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, αποβουτυρωμένο γάλα, τυριά με χαμηλά λιπαρά, μαύρη σοκολάτα, ασπράδια αυγών, αυγά εμπλουτισμένα με ω3 .
Περιορίστε επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα , σαλάμια κλπ) σοκολάτα γάλακτος, κρόκους αυγών.
Αποφύγετε λιπαρά κρέατα, χήνα, πάπια, εντόσθια, μπέικον, κρέμα γάλακτος, κρεμώδη τυριά, πολλά παγωτά.
Βήμα 6ο : Αποφυγή των trans λιπαρών οξέων.
Επιλέξτε μαργαρίνες εμπλουτισμένες με στανόλες
Περιορίστε επεξεργασμένα κρέατα, σοκολάτα γάλακτος, κρόκους αυγών
Αποφύγετε πρόχειρο έτοιμο φαγητό, τηγανισμένες πατάτες, σνακ, γλυκά .
Βήμα 7ο : Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών ( 20 έως 30 γραμμάρια την ημέρα)
Επιλέξτε πλήρες ψωμί και δημητριακά, βρώμη, ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, πατάτες με την φλούδα ( ψητές, βραστές, ατμό)
Περιορίστε ζυμαρικά λευκά, πουρέ, λαζάνια με αυγά.
Αποφύγετε δημητριακά με γλυκαντικές ουσίες, άσπρο ψωμί, κράκερ, ζάχαρη λευκή, σιρόπι, γλυκά.
Βήμα 8ο : Πρόσληψη τουλάχιστον 8 ποτηριών υγρών την ημέρα.
Επιλέξτε νερό, φυσικό χυμό φρούτων έως 2 ποτήρια την ημέρα, τσάι ιδιαίτερα το πράσινο έως 3 φλυτζάνια την ημέρα, γιαούρτη χωρίς λιπαρά και φρούτα εποχής με το φλοιό.
Περιορίστε καφέ, χυμούς με ζάχαρη (νέκταρ), αφέψημα και αναψυκτικά για αθλητές, αλκοόλ.
Αποφύγετε αναψυκτικά με ζάχαρη, μιλκ σέικ, αυξημένη ποσότητα αλκοόλ.
Τέλος προσπαθήστε στην καθημερινότητά σας να βάλετε την μαστίχα Χίου, που αποδεδειγμένα βοηθάει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και θεραπεύει παθήσεις του.
Η μορφή φυσικής μαστίχας Χίου που πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση δεν έχει καμία σημασία, αλλά η ποσότητα που μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει είναι 2 με 2,5 γραμμάρια ημερησίως .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου