Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στα μυστικά του ελαιόλαδου, σήμερα θα μάθουμε τις κατηγορίες του τυποποιημένου ελαιολάδου που βρίσκουμε στα καταστήματα τροφίμων.
Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής :
Εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1%. Έχει έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ευχάριστο άρωμα (και μάλιστα έντονα φρουτώδες ), ωραίο χρώμα και γεμάτη γεύση.
Παρθένο ελαιόλαδο , εκλεκτό : Η οξύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 1,1 έως 2%, με γεύση μεστή και λίγο πιο δυνατή, που την αισθάνεσαι στον λαιμό.
Παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητες που κυμαίνονται μεταξύ 2,1 έως 3,3%. Στιβαρή γεύση και έντονη οσμή, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όχι εύκολα αποδεκτά από τον μέσο καταναλωτή.
Ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1,5%. Είναι μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι χημικά επεξεργασμένο λάδι, ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του.
Ποιοι είναι οι βασικότεροι συντελεστές που διαφοροποιούν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Κατ΄ αρχάς το κλίμα, η σύσταση του εδάφους, η ποικιλία των δέντρων και τέλος ο τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής.
Ρόλο παίζουν φυσικά οι ασθένειες αλλά και η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του προϊόντος. Όσο καθένας από αυτούς τους παράγοντες πλησιάζει τις ιδανικές συνθήκες, τόσο η ποιότητα του ελαιολάδου είναι υψηλότερη.
Για να μην σας κουράσω παραπάνω , προσπαθήστε να αγοράζεται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο συγκρίνοντας φυσικά και τις αντίστοιχες τιμές . Καλή επιλογή υγείας.
Τα στοιχεία πάρθηκαν μερικώς από το περιοδικό real taste and style .
Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής :
Εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1%. Έχει έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ευχάριστο άρωμα (και μάλιστα έντονα φρουτώδες ), ωραίο χρώμα και γεμάτη γεύση.
Παρθένο ελαιόλαδο , εκλεκτό : Η οξύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 1,1 έως 2%, με γεύση μεστή και λίγο πιο δυνατή, που την αισθάνεσαι στον λαιμό.
Παρθένο ελαιόλαδο : Με οξύτητες που κυμαίνονται μεταξύ 2,1 έως 3,3%. Στιβαρή γεύση και έντονη οσμή, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όχι εύκολα αποδεκτά από τον μέσο καταναλωτή.
Ελαιόλαδο : Με οξύτητα 0 έως 1,5%. Είναι μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι χημικά επεξεργασμένο λάδι, ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του.
Ποιοι είναι οι βασικότεροι συντελεστές που διαφοροποιούν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Κατ΄ αρχάς το κλίμα, η σύσταση του εδάφους, η ποικιλία των δέντρων και τέλος ο τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής.
Ρόλο παίζουν φυσικά οι ασθένειες αλλά και η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του προϊόντος. Όσο καθένας από αυτούς τους παράγοντες πλησιάζει τις ιδανικές συνθήκες, τόσο η ποιότητα του ελαιολάδου είναι υψηλότερη.
Για να μην σας κουράσω παραπάνω , προσπαθήστε να αγοράζεται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο συγκρίνοντας φυσικά και τις αντίστοιχες τιμές . Καλή επιλογή υγείας.
Τα στοιχεία πάρθηκαν μερικώς από το περιοδικό real taste and style .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου