Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«Ασπίδα» για ασθένειες του πεπτικού η μαστίχα Χίου

Σήμερα , από το μαστιχάτο blog μας και από το κατάστημα mastihashop του Βόλου (Κ.Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557) σας παρουσιάζουμε το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ , που αφορά και παρουσιάζει τις ιδιότητες της μαστίχας Χίου στο πεπτικό και όχι μόνο σύστημα του ανθρώπινου σώματος .


Μελέτες έδειξαν την ευεργετική της δράση σε μια σειρά γαστρεντερολογικά νοσήματα η αντιοξειδωτικη και αντιφλεγμονώδη δράση σε μια σειρά νοσήματα έχει η μαστίχα Χίου, σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες που πραγματοποίησαν Έλληνες ερευνητές, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά του εξωτερικού.

Άλλη μία παγκόσμια πρωτιά για τη χώρα μας:  Έλληνες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα της Χίου, αποκλειστικό προϊόν της Ελλάδας, έχει ευεργετική δράση σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προβλήματα δυσπεψίας, αλλά και τη νόσο του Κροουν (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες -οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά του εξωτερικού (World of Gastroenterology, The Lancet)- των Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, με την εργαστηριακή υποστήριξη του Εργαστηρίου Χημείας, Βιοχημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας -Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου υπό τον καθηγητή Νικόλαο Ανδρικόπουλο και Κωνσταντίνο Ντάμπο, γαστρεντερολόγο στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, η μαστίχα έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η χρήση της στη δυσπεψία μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των δυσπεπτικών ενοχλημάτων τον 21ο αιώνα.
ΦΥΣΙΚΗ ΡΗΤΙΝΗΗ μαστίχα Χίου είναι μια φυσική ρητίνη που εξάγεται με ειδική μέθοδο από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχοφόρου σκίνου (Pistacia lentiscus var.Chia), ενός αειθαλούς θάμνου που ευδοκιμεί μόνο στο νότιο και κεντρικό τμήμα της νήσου Χίου.
Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδεντρου καταδεικνύει κυρίως τερπένια (μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων) στη μάζα της, ενώ πρόσφατα ανιχνεύτηκαν και πολυφαινόλες στη ρητίνη.
Οι πολυφαινόλες και μερικά από τα τερπένια είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύουν τον οργανισμό από τις οξειδώσεις. Η ευεργετική δράση της ρητίνης σε σειρά νοσημάτων αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα (Ιπποκράτη, Γαληνό, Θεόφραστο).
Η μελέτη που διεξήχθη από τον Δρα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά. Αφορά 10 ασθενείς με νόσο του Κρον και 8 εθελοντές που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Στη χώρα μας πάνω από 15.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη νόσο, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα που έχουν συμπληρώσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος και του λεπτού εντέρου.
« Όταν η ασθένεια ήταν σε έξαρση χορηγήσαμε στους ασθενείς μας σκόνη μαστίχας Χίου σε μορφή κάψουλας για 4 εβδομάδες (2 κάψουλες των 0,3 μιλιγκράμ επί 3 φορές την ημέρα)», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
«Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Οι ασθενείς εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους εργαστηριακούς δείκτες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν παρουσιάστηκε καμία παρενέργεια ακόμη και στα άτομα που συμμετείχαν εθελοντικά. Η μαστίχα μειώνει σημαντικά τον δείκτη δραστικότητας της νόσου αλλά και τους δείκτες φλεγμονής στο πλάσμα.
ΠΙΟ «ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ»Στόχος μας από δω και πέρα είναι να γίνουμε πιο επιθετικοί, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη δοσολογία και να εξετάσουμε την επίδρασή της στα ζώα».
Επίσης μελετάται από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας μας και του εξωτερικού η χρήση της μαστίχας στον σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Η μαστίχα χρησιμοποιείται επίσης σε αλοιφές ενάντια στα εγκαύματα, κρυοπαγήματα, δερματικές παθήσεις και στην παρασκευή εμπλάστρων.
Σημαντική είναι η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας. Απορροφάται έτσι η χοληστερόλη, της οποίας η τιμή στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση των καρδιακών παθήσεων. Ακόμη αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες.
Στο ελεανολικό οξύ της μαστίχας αποδίδεται η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της. Η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροϊδες.
«ΧΤΥΠΑ» ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ
Εξίσου σημαντικά είναι και τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησε ο κ. Ντάμπος, γαστρεντερολόγος στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου, σε συνεργασία με την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού.
Η μελέτη χωρίζεται σε 4 ενότητες και περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, ιστορική αναδρομή για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας της Χίου στο πεπτικό σύστημα μέσα από παραπομπές σε ιστορικά κείμενα και πηγές.
Η ιστορία της μαστίχας, σαν φαρμακευτική ουσία, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Αέτιος και ο Ορειβάσιος, γιατροί της αρχαιότητας, τη χρησιμοποιούν σε γαστρεντερικές διαταραχές, όπως και οι Αραβες ιατροί Ιμπν αλ-Μπαϊτάρ και Ιμπν αλ-Τζαζάρ τον 13ο αιώνα. Παραδοσιακοί θεραπευτές στη Μεσόγειο και τις Αραβικές χώρες μέχρι και τον 20ό αιώνα χρησιμοποιούν τη μαστίχα για να καταπραϋνουν κοιλιακά άλγη και να θεραπεύσουν δυσπεπτικά ενοχλήματα.
«Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να δούμε αν η θεραπεία με μαστίχα έχει επίδραση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε ασθενείς με γνωστή λοίμωξη από το βακτήριο», αναφέρει ο Ελληνας γαστρεντερολόγος.
«Δώδεκα ασθενείς λάμβαναν καθημερινά και για 14 μέρες ένα γραμμάριο μαστίχα για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Αλλοι δώδεκα ασθενείς πήραν την ίδια ποσότητα μαστίχας μαζί με ραμπεπραζόλη, έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων. Τέσσερις ασθενείς που έλαβαν μόνο μαστίχα πέτυχαν εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, ενώ κανείς απ αυτούς που έλαβαν τον συνδυασμό δεν εκρίζωσε το μικρόβιο.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, καθώς επιβεβαιώνουν τη δράση της μαστίχας.
«ΛΥΣΗ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΠΕΨΙΑ
Εφαρμόστηκε, επίσης, μία μεγαλύτερη μελέτη όπου εξετάστηκε η επίδραση της μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεπτικά ενοχλήματα. Αυτή ήταν μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη.
54 ασθενείς έλαβαν 1 γραμμάριο μαστίχας επί τρεις εβδομάδες, ενώ ο ίδιος αριθμός ασθενών έλαβε εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα και σ' αυτή την περίπτωση ήταν θεαματικά... Το 75% των ασθενών που έλαβαν μαστίχα είχαν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων, ενώ μόνο 41% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο είχαν ύφεση των συμπτωμάτων.
Το συνολικό κόστος θεραπείας των ασθενών που πήραν μόνο μαστίχα ανήλθε σε 2 ευρώ, έναντι 70 ευρώ της κλασικής τριπλής θεραπείας με πραζόλη, αμοξυκιλίνη και κλαριθρομυκίνη».
Τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά αν αναλογισθούμε ότι η δυσπεψία ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας. Υπολογίζεται ότι 100.000.000 άνθρωποι πάσχουν από δυσπεψία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Σωτήρη Κάλφα, η μαστίχα της Χίου συνδυάζει στη σύνθεσή της διάφορους παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας.
Η μάσησή της διεγείρει μηχανικά τη ροή του σάλιου. Η διέγερση της σιαλικής λειτουργίας επιτυγχάνεται επίσης με τα γευστικά ερεθίσματα που προκαλεί χάρη στην αρωματική φυσική ρητίνη που περιέχει και στις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες. Η φυσική μαστίχα δεν περιέχει ουσίες που οδηγούν σε παραγωγή οξέων από την οδοντική πλάκα. Τα υποκατάστατα σακχαρόζης που χρησιμοποιούνται, η σορβιτόλη, η μανιτόλη και η ξυλιτόλη, είναι «φιλικές για τα δόντια» γλυκαντικές ουσίες και έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε μελέτες πρόληψης της τερηδόνας.
Ιδιαίτερα η σχετικά υψηλή συγκέντρωση της ξυλιτόλης στο προϊόν αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της οδοντικής πλάκας, μειώνοντας την παραγωγή γαλακτικού οξέος και τον αριθμό των μικροβίων της.
ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Το μαστιχέλαιο παρεμποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλει τη διαδικασία της αγγειογένεσης! Σ αυτά τα αποτελέσματα κατέληξαν οι επιστήμονες Ελένη Λουτράρη, Σοφία Μαγκούτα, Αναστασία Πυριόχου, Βασιλική Κόικα, Φραγκίσκος Ν. Κολίσης, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος και Χάρης Ρούσσος.
Ιδιαίτερα η περιλλύλ αλκοόλη (ΡΟΗ) που αντιστοιχεί σε περίπου 0.84 % του μαστιχελαίου παρουσιάζει μεγάλο κλινικό ενδιαφέρον εξαιτίας της αναγνωρισμένης χημειοπροστατευτικής και χημειοθεραπευτικής δράσης της σε μια ποικιλία μοντέλων καρκίνου σε πειραματόζωα και κυτταρικές σειρές.
Στη μελέτη οι Ελληνες ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως την καρκινική σειρά «Κ562 που προέρχεται από κύτταρα ανθρώπινου λεμφοβλαστώματος.
«Ωστόσο σε πολλά πειράματα συμπεριλάβαμε επίσης τις κυτταρικές σειρές Β16 και LLC που προέρχονται από κύτταρα μελανώματος ποντικού και αδενοκαρκινώματος από πνεύμονα ποντικού αντιστοίχως», αναφέρουν οι επιστήμονες. «Επιπλέον βρήκαμε ότι το μαστιχέλαιο παρεμποδίζει τη δημιουργία νέων αγγείων από προϋπάρχοντα, μια διαδικασία απαραίτητη για την ανάπτυξη των πρωτογενών όγκων και των μεταστάσεών τους σε άλλα όργανα.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΣυγκεκριμένα, βρήκαμε ότι το μαστιχέλαιο προκαλεί ελάττωση της έκκρισης του "Vascular Endothelial Growth Factor, ενός πολύ σημαντικού προ-αγγειογενετικού παράγοντα, από τα καρκινικά κύτταρα, παρεμποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του αγγειακού ενδοθηλίου και αναστέλλει τη δημιουργία νέων αγγείων τόσο in vitro (σύστημα Matrigel) όσο και in vivo (στη χοριοαλλαντοϊκή μεμβράνη εμβρύου όρνιθας)». Τα αποτελέσματα των επιστημόνων υποστηρίζουν τη χρησιμότητα του μαστιχελαίου στην πρόληψη του καρκίνου, σαν ένα φυσικό διατροφικό πρόσθετο με ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και να παρεμποδίζει την αγγειογένεση.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Επανακυκλοφορία οδοντόκρεμας με μαστίχα Χίου

Από το κατάστημα mastihashop του Βόλου ( Κ.Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557) ανακοινώνεται η επανακυκλοφορία της εξαιρετικής οδοντόκρεμας με μαστίχα Χίου στην σειρά θεραπευτικών προϊόντων της mastihashop therapy


Πρόκειται για μια εξαιρετική και δοκιμασμένη οδοντόκρεμα για φυσική φροντίδα και υγιεινή των δοντιών και του στόματος , ειδικά για πολύ ευαίσθητα δόντια .

Με ενεργά συστατικά το δεντρολίβανο,  το φασκόμηλο, το βάλσαμο, την μαστίχα και μαστιχέλαιο και χωρίς χημικά χρώματα, αποτελεί μια υπέροχη επιλογή για όλη την οικογένεια ( τα παιδιά υπό την επίβλεψη ενηλίκων) .

Λόγω της σχετικής της ρευστότητας επιτυγχάνεται μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της, ειδικά στα ευαίσθητα δόντια και ούλα . Απαιτείτε πολύ μικρή ποσότητα επάνω στην οδοντόβουρτσα σας.

Πώληση λιανική αλλά και χονδρική από το τηλέφωνο του καταστήματος και αποστολή της με courier σε όλη την Ελλάδα με πολύ μικρή επιβάρυνση . 

  


Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Υπό την προστασία της UNESCO η μαστίχα Χίου


Στο Παρίσι η τελική έγκριση της πρότασης υποψηφιότητας για εγγραφή της "Μαστίχας Χίου", ως πολιτισμικού αγαθού της UNESCO τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Με θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια διερευνητική επιτροπή θα συνεδριάσει η 7η Διακυβερνητική επιτροπή για την Διαφύλαξη της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Παρίσι 3 με 7 Δεκεμβρίου 2012, για την τελική έγκριση της πρότασης υποψηφιότητας για εγγραφή της "Μαστίχας Χίου", ως πολιτισμικού αγαθού, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μαστίχα Χίου αποτελεί τη δεύτερη - μετά τη Μεσογειακή διατροφή - πολιτιστική κληρονομιά που εγγράφεται στον κατάλογο της UNESCO και σκοπός της εγγραφής αυτής είναι η προστασία της κληρονομιάς των προγόνων μας και η συμβολή στη μετάδοση των γνώσεων και των πρακτικών σχετικά με τη τεχνογνωσία και τον πολιτισμό της μαστίχας, στις επόμενες γενιές.
"Η ένταξη της μαστίχας στον κατάλογο αυτό έχει πρωτίστως συμβολική σημασία και ασφαλώς θα συμβάλει στη δημοσιότητα και προβολή του τόπου μας μέσα από αυτή", αναφέρεται στο chiosopinion.gr.
Το κατάστημα mastihashop του Βόλου ( Κ. Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557) εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια . 

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Νέα συνεργασία για το κατάστημα mastihashop του Βόλου

Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε στο κατάστημα mastihashop του Βόλου ( Κ.Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557) , φέρνοντας σας σε επαφή με τον οίκο VIROPA με ροφήματα για την φροντίδα της υγείας μας .
Φυσικά και βιολογικά ροφήματα σε μορφή φακελάκι τσαγιού , σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές , και σε αρκετά μεγάλη γκάμα .


Πράσινο τσάι ( Βιολογικής καλλιέργειας ): Η camelia sinensis είναι το φυτό προέλευσης του πράσινου τσαγιού. Συλλέγεται και αποξηραίνεται με ειδικές μεθόδους για να διατηρήσει αναλλοίωτα τα συστατικά του. Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Χωρίς γλουτίνη .
Συστατικά : Πράσινο τσάι Κίνας .

Βιο Μείγμα Βοτάνων ( Βιολογικής καλλιέργειας ) : Συνδυασμός μάραθου, κύμινου, άνηθου και χαμομηλιού. Μοναδικός στο είδος του για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ρόφημα αυτό πίνεται ευχάριστα και χωρίς ζάχαρη ή μέλι. Κατάλληλο για χώνευση και κολικούς των μωρών. Χωρίς γλουτίνη .
Συστατικά : Μάραθος, κύμινο, άνηθος, χαμομήλι.

Τίλιο ( Βιολογικής καλλιέργειας ): Τα άνθη του μαζεύονται συνήθως από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, κυρίως όταν αυτά είναι ακόμη κλειστά και αποξηραίνονται προσεκτικά σε σκιερά μέρη. Σύμφωνα με την λαική παράδοση το τίλιο είναι κατάλληλο για την γρίπη και τα κρυολογήματα . Χωρίς γλουτίνη.
Συστατικά : Τίλιο.

Χαμομήλι ( Βιολογικής καλλιέργειας ): Μπορεί κανείς να πει ότι για το χαμομήλι είναι όλα γνωστά, βλέποντας πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση του. Το ρόφημα του χαμομηλιού έχει καταπραϋντικές , χαλαρωτικές ιδιότητες και διευκολύνει τον ύπνο. Χωρίς γλουτίνη.
Συστατικά : Χαμομήλι

Τσάι Κεϋλάνης ( Βιολογικής καλλιέργειας ) : Η Σρι Λάνκα ( Κεϋλάνη) είναι διάσημη για την παραγωγή του τσαγιού αυτού.Το ρόφημα αυτό πίνεται και ζεστό και κρύο. Χωρίς γλουτίνη .
Συστατικά : Τσάι Κεϋλάνης

Εχινάτσια ( Βιολογικής καλλιέργειας ) : Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο άνθρωπος γνώριζε και εκτιμούσε τις ευεργετικές ιδιότητες της Εχινάτσια. Ακόμη και σήμερα θεωρείτε σημαντικός σύμμαχος για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συστατικά : Echinacea ( ρίζα, φύλλα και άνθη) , ιβίσκος, αγριοτριαντάφυλλο.

Φασκόμηλο ( Βιολογικής καλλιέργειας ) : Τα φύλλα του συλλέγονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και αποξεραίνονται. Το ρόφημα είναι κατάλληλο για πονόλαιμο και για στοματικές πλύσεις. Χωρίς γλουτίνη.
Συστατικά : Φασκόμηλο

Τσουκνίδα ( Βιολογικής καλλιέργειας ) : Η τσουκνίδα είναι ένα πολύ σύνηθες φυτό στους φράκτες και στις ακαλλιέργητες εκτάσεις. Είναι γνωστές εδώ και αιώνες οι ευεργετικές της ιδιότητες .
Χωρίς γλουτίνη .
Συστατικά : Τσουκνίδα

Μείγματα βοτάνων ειδικών συνθηκών και καταστάσεων 

Χαλαρωτικό : Τα συστατικά του vircalm συλλέγονται προσεκτικά και αναμειγνύονται για την δημιουργία ενός ροφήματος για όλες τις ηλικίες . Ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας , αλλά και πρίν τον βραδινό ύπνο για χαλάρωση και ηρεμία . Χωρίς γλουτίνη
Συστατικά : Μελισσόχορτο,  χαμομήλι, λυκίσκος, λεβάντα και γλυκόριζα.
 Τονωτικό : Το βασικό συστατικό αυτού του ροφήματος είναι το mate ( το πιο δημοφιλές ρόφημα στην Νότια Αμερική για την τονωτική του δράση ) Περιέχει επίσης guarana και ginseng , με παρόμοιες ιδιότητες . Κατάλληλο για ηλικιωμένους , αθλητές, μαθητές και όλους όσους χρειάζονται ενέργεια.
Συστατικά : Mate, guarana, ginseng.

Περιττά κιλά : Το virlin είναι μια μοναδική σύνθεση διαφορετικών φυτών , προσεκτικά επιλεγμένων και αναμεμιγμένων για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου ροφήματος. Μειώνει με φυσικό τρόπο την αίσθηση της πείνας , βοηθάει στην απώλεια των περιττών κιλών , στην αποτοξίνωση και την διατήρηση της σιλουέτας . Χωρίς γλουτίνη.
Συστατικά : Mate, rooibos, αγκινάρα, βετούλι, τσουκνίδα, κόλιανδρος, κέδρος, pu-erth, γλυκόριζα.

Πονόλαιμος : Το virbalsam είναι μια μοναδική σύνθεση οκτώ διαφορετικών φυτών προσεκτικά επιλεγμένων και αναμεμειγμένων για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου ροφήματος . Μπορεί να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός σύμμαχος κατά των κρυολογημάτων και του πονόλαιμου. Χωρίς γλουτίνη .
Συστατικά : Μολόχα, μέντα, σιτρονέλλα, ευκάλυπτος, μελισσόχορτο, θυμάρι, γλυκόριζα και φασκόμηλο.

Αποτοξινωτικό : Το ρόφημα virdepur αποτελείται από επιλεγμένα φυτά κατάλληλα να βοηθήσουν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση του. Χωρίς γλουτίνη.
Συστατικά : Αγριοτριαντάφυλλο, τσουκνίδα, ταραταξο, βετούλι, μέντα και vega d' oro.

Τηλεφωνική παραγγελία και αποστολή σε όλη την Ελλάδα με courier .







Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ξυστά ποιήματα στο Πυργί

Η σημερινή ανάρτηση, αποδίδει φόρο τιμής στο κεντρικό μαστιχοχώρι , το Πυργί της Χίου , με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στις προσόψεις των κτιρίων του .
Σήμερα από το κατάστημα mastihashop του Βόλου (Κ.Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557) θα σας παρουσιάσουμε τα << ξυστά >> .

Ακολουθώντας τα χνάρια του Χριστόφορου Κολόμβου, φτάνουμε στο Πυργί της Χίου, όχι σε αναζήτηση άξιων ναυτικών για την ανακάλυψη της μακρινής Αμερικανικής ηπείρου , αλλά για να προσεγγίσουμε την μοναδική τέχνη των ξυστών , ασπρόμαυρων γεωμετρικών μοτίβων που κοσμούν τους εξωτερικούς , αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και τους εσωτερικούς τοίχους των σπιτιών του χωριού του Πυργιού.
Στενά πέτρινα περάσματα, αψίδες, κάστρα  και η εκκλησιά της Παναγιάς , πανέμορφο αρχιτεκτόνημα.
Τα ντοματάκια λιάζονται κρεμασμένα ....σαν μοτίβα σύγχρονης τέχνης.
Η παράδοση θέλει τα ξυστά να προέρχονται από τους Γενοβέζους . Τα μοτίβα , όμως , είναι ποιήματα ντόπιων μαστόρων .
Με εντολή του Φ.Αργέντη  το 1934, διακοσμήθηκαν με ξυστά διάφορα δημόσια κτήρια και εκκλησιές από τον Νικολή Κουντούρη και τον μαθητή του Μπολά, διαμορφωτή της νέας περιόδου των ξυστών . Τα υλικά είναι τσιμέντο, ασβέστης και άμμος θαλάσσης . Η χάραξη από τον τεχνίτη αρχίζει από πάνω προς τα κάτω σε οριζόντιες ζώνες των 20 εκατοστών πλάτος. Ο μάστορας ξύνει με ένα πηρούνι την επιφάνεια του ασβέστη και αποκαλύπτεται το σκούρο υπόστρωμα. Απλά αριστούργημα ! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...